Wat heb je nodig voor afbraakwerken?

Wat heb je nodig voor afbraakwerken?

Om je droomwoning te realiseren moet je soms bepaalde delen afbreken. Dit gaat van het slopen van een muurtje tot het strippen van de volledige woning. Veel doe-het-zelvers nemen deze klus zelf in handen. Maar wat het je dan allemaal nodig? Zet onderstaande items alvast op je lijstje.

Vergunningen

De kans is groot dat je een vergunning nodig hebt voordat je met de afbraakwerken mag starten. Dit hangt af van de omvang van de werken (kleine renovatie of een complete sloop) en de locatie. Zonder een vergunning loop je het risico op een boete en het stilleggen van de werkzaamheden.

Onze tip: vraag tijdig de nodige vergunningen aan, want de procedure kan enkele weken duren. Op deze manier voorkom je vertragingen.

Veiligheidsmateriaal

We gaan er geen doekjes om winden: slopen is gevaarlijk. Er bestaat altijd een kans dat je jezelf of iemand anders verwondt. Daarom moet je voor persoonlijke beschermingsmiddelen of PBM zorgen:

·         Helm

·         Veiligheidsbril

·         Veiligheidsschoenen

·         Gehoorbescherming

·         Stofmasker

·         Handschoenen

Soms zijn er bepaalde criteria verbonden aan dit veiligheidsmateriaal. Voor het verwijderen van asbesthoudende materialen mag je bijvoorbeeld alleen een stofmasker gebruiken dat voldoet aan de FFP3 kwaliteit. Dat is iets om rekening mee te houden.

Daarnaast zorg je voor een EHBO-kit op de werf. Plaats deze op een duidelijke, makkelijk bereikbaar plaats. In geval van nood telt elke seconde.

Werk altijd veilig en volg de veiligheidsvoorschriften. Vergeet ook niet om de nodige waarschuwingsborden op de werf te voorzien.

Gereedschap en machines

Slopen doe je niet met je handen. Je hebt allerlei gereedschappen en machines nodig, afhankelijk van de aard van de afbraakwerken:

·         Sloophamer/breekhamer

·         Beitels

·         Cirkelzaag

·         Koevoet

·         Kruiwagens

In sommige gevallen moet je zwaardere machines huren, zoals een minigraver of een kraan. Sommige machines mag je zelf besturen, voor andere moet je een specialist inhuren.

Overige voorzieningen

Naast de nodige vergunningen, veiligheidsmateriaal, gereedschap en machines heb je waarschijnlijk nog een paar andere voorzieningen nodig.

Maak steeds een afvalverwerkingsplan. Gebruik een aanhangwagen om het afval naar een recyclagepark in je gemeente te voeren, of maak gebruik van een containerverhuurservice die afvalcontainers levert, ophaalt en verwerkt. Deze laatste optie is vooral interessant bij grotere afbraakwerken. Sorteer het afval zoveel mogelijk voordat je het afvoert. Dan gaat de verwerking vlotter.

Let er ook op dat je de nutsvoorzieningen (gas, elektriciteit en water) afsluit voordat je met de afbraak begint. Anders gebeuren er ongelukken.

Verder raden we aan om de nodige voorzieningen te treffen om de hinder voor buren te beperken. Breng hen op de hoogte van de afbraakwerken, respecteer ‘aanvaardbare’ werkuren en zorg ervoor dat opritten en doorgangen vrij blijven.